duminică, 19 august 2012

Bicicleală-n zi de vară

19 august 2012

Azi am facut unul dintre cele mai reusite trasee din acest an, si cand zic asta am luat in calcul atat ruta aleasa, cat si starea mea de bine, conditiile meteo, pregatirea mea fizica si nevoia mea de a pedala liber in natura.

Am ales un traseu oarecum la nimeriala, insa care s-a dovedit la finalul zilei a fi unul ales dupa spranceana. Pornirea am facut-o din Cavnic la ora 10AM catre Baia Sprie, pe sate: Surdesti, Danesti, Sisesti.
Din Baia Sprie am luat-o spre Chiuzbaia,
apoi am ajuns in Groapele Chiuzbaii, de unde a inceput urcarea spre Ignis. Cu toate ca erau vreo doua trasee marcate pana pe Ignis, am ales sa ma ghidez dupa sagetile portocalii de la maratonul ce a avut loc in luna iulie. M-am incrucisat de cateva ori si cu traseul triunghi rosu ce urca catre Ignis dar si cu Poteca tematica "Pasi printre frunzele de pe vremea vulcanilor" - care mi s-a parut extrem de interesanta si de frumos amenajata (tot respectul pentru Clubul de Speologie "Montana" Baia Mare).
Chiar ultima partea a urcarii catre Ignis a fost mai neplacuta, deoarece a trebuit sa car bitza in spate, insa in rest urcarea mi s-a parut lejera si frumoasa. Dupa ce am ajuns in varf (a fost de altfel prima data cand am ajuns cu bitza pana pe Ignis) am inceput coborarea catre statiunea Izvoare.

Odata ajuns in statiunea Izvoare mi-am continuat traseul asa cum il stabilisem inca de dimineata: am urmat drumul Jidului si am ajuns intr-un final (cu toate ca nu eram foarte sigur unde merg sau unde ma aflu ;)) ) in Poiana lui Dumitru. De aici m-am bucurat de superba coborare pana la Cascada Stur pe care nu am ezitat sa o vizitez.
M-am oprit si la Izvorul cu apa de munte "A a Tavi", ca doar apa e cea care stinge setea si revigoreaza corpul ostenit :) - un izvor frumos amenajat (respect celor care s-au ocupat de asta).
In Blidari m-am oprit si am mai facut niste poze (in urma cu cateva saptamani urcasem din BM pana in Blidari si chiar mi-am zis atunci ca mi-ar placea sa vin odata mai pe zi sa fac niste poze - uite ca azi am reusit acest lucru),
iar urmatoarea oprire a fost la baraj, locul meu aflat pe nr. 2 in topul preferintelor ca locuri de relaxare (primul fiind Mogosa). Aici am gasit un bustean aflat pe jumatate in apa, aproape de mal, pe care m-am putut intinde si relaxa pret de mai bine de o jumatate de ora.
Am ajuns in BM in jurul orei 20, dupa o zi petrecuta in sanul naturii. Nu am putut sa nu remarc si azi (de altfel sa-mi intaresc ceea ce am aflat mai demult) urmatoarele lucruri:
- natura sufera, sufera de pe urma gunoielor lasate de nemernici, si de pe urma defrisarilor masive
- comoditatea e la moda, multi alegand sa urce pana sus pe Ignis cu masinile si cu motocicletele, chiar daca acestea nu sunt concepute pentru drumuri forestiere
- sunt locuri extrem de frumoase care nu sunt alese de turisti, lumea multumindu-se cu traseele clasice si binestiute de toti (ma refer aici in special la acea poteca tematica de care am pomenit mai sus si pe care nu am vazut pe nimeni, de altfel pe toata urcarea Ignisului dinspre Groapele Chiuzbaii nu am vazut tipenie de om).

Per ansamblu a fost o zi frumoasa, in care am pedalat mult, o zi de vara asa cum mi-am dorit-o: sa plec dimineata de acasa cu bitza si sa ma intorc inapoi abia spre seara, dupa o zi petrecuta in natura.
  
I Simply Love Nature & Cycling!
Blog Widget by LinkWithin